Telnr. 0435-311 11 (07:30-16:30) Journr. 076- 105 86 02 (övrig tid)

Jourtelefon Gångvad-hästverksamheten: Tel 073-8170300 (svarar dygnet runt hela veckan)

Hästhållning

Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning

Profil Ridning med Unghästfördjupning
Profil Ridning NIU (Nationell Idrottsutbildning)

PROGRAMSTRUKTUR

Gymnasieundervisningen bedrivs här i små klasser. Lärarna är välutbildade med lång erfarenhet och själva aktiva inom hästsporten. Du får en bred gymnasieutbildning och kunskap inom hästhållning, ridning (du rider varje vecka på välutbildade hästar). I snitt ägnas tre halvdagar per vecka åt ridning och hästkunskap. Vill du rida mer kan du välja specialidrott som individuellt val. Du rider på din egen häst eller får du en av våra skolhästar tilldelad som du kan träna och kanske till och med tävla som ryttare.

Praktik

Under de 15 veckors praktik som ingår i studietiden kan du vara hos någon av de praktikvärdar som finns knutna till skolan, eller kanske välja att åka utomlands och få en erfarenhet för livet! Det finns möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet, då öppnas en rad möjligheter till fortsatta studier! Du kan läsa mer om praktik på Segragymnasiet under fliken APL.

Tappsko / hovslageri

Alla våra elever genomgår en kurs som leder till tappskokompetens. Detta ger dig, förutom den uppenbara fördelen att kunna slå på tappskon själv, en chans att känna om hovslagaryrket kan vara något för dig. Certifieringen är också en förutsättning för att kunna ta hästskötarexamen.

Hästskötarexamen

Varje år genomförs Hästyrkesnämndens yrkesprov för diplomerad hästskötare här på Gångvad. De flesta av våra elever har deltagit och haft mycket goda resultat! Provet är omfattande med både praktiska och teoretiska tester och håller på en hel dag. Med en diplomering har du fördelar på arbetsmarknaden. Läs mer på HYN på www.hyn.se

Tävlingsryttare-NIU

Satsar du på en karriär som tävlingsryttare? Hos oss kan du söka NIU - Nationell Idrottsutbildning i hoppning eller dressyr. Vi samarbetar med flera professionella tävlingsryttare inom alla discipliner.

Unghäst

Under ditt avslutande år här har du en mycket uppskattad unghästutbildning där elever, under rutinerad ledning, rider in och förbereder unghästar inför 3-årstest.

Ta med egen häst

Hos oss kan du som har egen häst fördelaktigt inackordera den under din utbildningstid. Vi har ansvarig personal och eleverna hjälper varandra med skötsel kvällar och helger. Hästen ska hålla lämplig utbildningsnivå så du ha med den på dina ridlektioner och kunna hanteras av elever.

Ansök till NB-programmet inriktning häst!

Jourtelefon hästverksamheten: 073-8170300

På Segragymnasiet har vi även

Vi erbjuder prova på läger för ridkunniga högstadieelever på alla lov. Håll uppsikt på Facebook.
Unghästutbildning, Lösdrift för unghästar, Sommarbete, Uthyrning av ridanläggning, Tappskokurs

Vägbeskrivning till Gångvad, Skåne: http://kartor.eniro.se/m/HJTQ3

Framtid NB-programmet Häst

Utbildningen ger dig goda kunskaper som förbereder dig väl för ett yrke med hästar eller inför högskolestudier, exempelvis på den hippologiska högskoleutbildningen.

Framtida yrkesmöjligheter för dig som gått hästinriktning på Segragymnasiet.

Hästskötare
Ridlärare
Stallchef
Djursjukvårdare

Några av yrkena kräver vidare studier och om du väljer Naturbruksprogrammet hos oss kan du läsa till de kurser som krävs för den grundläggande högskolebehörigheten.

Ansvariga för hästundervisningen

Sussie Karlsson
Ridinstruktör, B-tränare dressyr
Ansvarig för NIU
Tel: 076-11 95 131
E-post: sussie@segrag.se

Lollo Kempe Ivanova
Hästteori Ansvarig för APL
Ridlärare, C-tränare hoppning
Tel: 076-11 95 132
E-post: lollo@segrag.se

Johan Hillström
Ridinstruktör, C-tränare hoppning
Tel: 072-740 91 39
E-post: johan.h@segrag.se
Sara Bergström
Ridinstruktör, hästteori
076-11 95 130
E-post: sarab@segrag.se
Anders Malmberg
Ansvarig hästanläggningen
Djursjukvård
076-11 95 249
E-post: anders.malmberg@segrag.se