Telnr. 0435-311 11 (07:30-16:30) Journr. 076- 105 86 02 (övrig tid)

Jourtelefon Gångvad-hästverksamheten: Tel 073-8170300 (svarar dygnet runt hela veckan)

Häst

Gymnasieundervisningen bedrivs här i små klasser. Lärarna är välutbildade med lång erfarenhet och själva aktiva inom hästsporten. Du får en bred gymnasieutbildning och kunskap inom hästhållning, ridning (du rider varje vecka på välutbildade hästar). I snitt ägnas tre halvdagar per vecka åt ridning och hästkunskap. Vill du rida mer kan du välja specialidrott som individuellt val och får då en "egen" häst tilldelad som du kan träna och kanske till och med tävla som ryttare.

Praktik

Under de 15 veckors praktik som ingår i studietiden kan du vara hos någon av de praktikvärdar som finns knutna till skolan, eller kanske välja att åka utomlands och få en erfarenhet för livet! Det finns möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet, då öppnas en rad möjligheter till fortsatta studier!

Tappsko / hovslageri

Alla våra elever genomgår en kurs för våra skickliga hovslagare, Carsten Fredricson och Mikael Steen, som leder till tappskokompetens. Detta ger dig, förutom den uppenbara fördelen att kunna slå på tappskon själv, en chans att känna om hovslagaryrket kan vara något för dig. Certifieringen är också en förutsättning för att kunna ta hästskötarexamen.

Hästskötarexamen

Varje år genomförs Hästyrkesnämndens yrkesprov för diplomerad hästskötare här på Gångvad. De flesta av våra elever har deltagit och haft mycket goda resultat! Provet är omfattande med både praktiska och teoretiska tester och håller på en hel dag. Med en diplomering har du fördelar på arbetsmarknaden. Läs mer på HYN på www.hyn.se

Tävlingsryttare

Satsar du på en karriär som ryttare? Hos oss kan du söka NIU - Nationell Idrottsutbildning i hoppning,dressyr eller fälttävlan. Även du som går hästhållning har möjlighet att förkovra dig extra om du väljer specialidrott (kursen Idrott och hälsa specialisering). Då har du möjlighet att träna extra och tävla skolans fina hästar.

Djursjukvård

Djursjukvårdare är ett yrke där det finns massor av arbetstillfällen. Hos oss läser alla elever en kurs som heter Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård, och har i och med det goda förkunskaper för att söka djursjukvårdarutbildningen i Uppsala och bli legitimerad djursjukvårdare.

Unghäst

Under ditt avslutande år här har du en mycket uppskattad unghästutbildning där elever, under rutinerad ledning, rider in och förbereder unghästar inför 3-årstest. Välrenommerade uppfödare från trakten lämnar då hästar hit t.ex. Familjen Grönqvist - Troentorp, Marie Knutsson - Källetorp. För dig som är särskilt intresserad av unghäst går det även från årskurs 2 att inrikta delar av din ridkurs mot unghästar.

Islandshäst

Vi erbjuder elever med ett stort intresse att profilera sina ridkurser och APL (arbetsplatsförlagt lärande) mot Islandshäst. Utbildningen sker i samarbete med Kristine Barner (C-tränare, B-instruktör och domare), Kullabergs Islandshästar och Unn Kroghen Adalsteinsson (framgångsrik landslagsryttare, ridinstruktör islandshäst och RIK II storhäst mm), se hemsidan.

Ta med egen häst

Hos oss kan du som har egen häst fördelaktigt inackordera den.
Vi håller en låg prissättning (för närvarande 1 350 kr/mån), då ingår foder och strö samt skötsel under skoldagen. Eleverna hjälper varandra med skötsel kvällar och helger. Om hästen håller lämplig utbildningsnivå kan du ha med den på dina lektioner. Hos Segragymnasiet – kan du träna extra för auktoriserade tränare och ridlärare på kvällstid.

Ansök till NB-programmet inriktning häst!

Jourtelefon hästverksamheten: 073-8170300

På Segragymnasiet har vi även

Vi erbjuder prova på läger för ridkunniga högstadieelever på alla lov. Håll uppsikt på Facebook.
Det finns möjlighet att göra sina praoveckor här som högstadieelev.
Vuxenkurser, Unghästutbildning, Hästhotell, Pay and Jump/Ride, Lösdrift för unghästar, Sommarbete, Uthyrning av ridanläggning, Privatlektioner, Tappskokurs

Vägbeskrivning till Gångvad, Skåne: http://kartor.eniro.se/m/HJTQ3

Framtid NB-programmet Häst

Målet är att utbildningen skall ge dig goda kunskaper som väl förbereder dig för ett yrke med hästar. Gymnasieutbildningen förbereder dig även inför högskolestudier, exempelvis på den hippologiska högskoleutbildningen. Vill du bli hästskötare? Du får möjlighet att avlägga HYN:s (Hästnäringens Yrkesnämnd) diplomerade hästskötarcertifikat (där bl.a. tappskokompetens ingår).

Exempel på yrken som NB-häst kan leda till

Hästskötare
Ridlärare
Stallchef
Djursjukvårdare

Några av yrkena kräver vidare studier och om du väljer att läsa Naturbruksprogrammet med kurser från NV-inriktningen öppnas en rad andra möjligheter till fortsatta studier och ytterligare karriärsval.

Gymnasieskolan samarbetar med flera olika praktikvärdar. Här ser in några exempel på våra kompetenta praktikvärdar vi har knutna till skolan:
http://www.magicparkstables.se/
http://www.thomasuhrberg.se/
http://www.teamtomaseriksson.se/

Jonna som varit elev på Naturbruksprogrammet på Segragymnasiet valde att göra sin praktik i galoppstall och jobbar nu som jockey! Emma Jobbar som djursjukvårdare hos landslagsveterinären Jonas Tornell.

Ansvariga för hästundervisningen

Tess Thölix
Hippolog, stallchef/ridlärare
Ansvarig för hästinriktningen
Tel: 076-11 95 130
E-post: tess@segrag.se

Sussie Karlsson
Ridinstruktör, B-tränare dressyr
Ansvarig för bokningen av anläggningen, NIU
Tel: 076-11 95 131
E-post: sussie@segrag.se

Lollo Kempe Ivanova
Hästteori Ansvarig för APL
Ridlärare, C-tränare hoppning
Tel: 076-11 95 132
E-post: lollo@segrag.se