Telnr. 0435-311 11 (07:30-16:30) Journr. 076- 105 86 02 (övrig tid)

Jourtelefon Gångvad-hästverksamheten: Tel 073-8170300 (svarar dygnet runt hela veckan)

NIU

Sista ansökningsdag: 15 dec 2021

Naturbruksgymnasiets specialidrottsutbildning ger dig med egen tävlingshäst och tävlingsmeriter möjlighet att under schemalagd skoltid träna din tävlingshäst. Du får chansen att kombinera gymnasieexamen med många träningstimmar på din egen tävlingshäst samtidigt som du får en gedigen utbildning. Specialidrottsutbildningen kombineras till viss del med naturbruksprogrammet hästutbildning till ”Hästskötare mot ridning”.

Målsättningen med utbildningen är att du ska kunna kombinera elitinriktad idrottsträning i dressyr eller hoppning med gymnasiestudier. Du skall ha med dig en egen välutbildad tävlingshäst och ha prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr eller 1,10/1,20 hoppning eller fälttävlan 1,00 m. Du får tillgång till välutbildade yrkesmässiga ridlärare med grenspecifika utbildningar och lång erfarenhet av träning. Du får dessutom gå i skola och vistas i en härlig miljö och modern hästanläggning med välutbildade hästar och personal. Vi erbjuder dig boende på vårt internat och stallplats för din tävlingshäst i stallar på skolans gård Gångvad. Under utbildningen får du möjlighet att avlägga Svenska Ridsportförbundets yrkesprov till ”diplomerad hästskötare” som gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden.

Under de tre åren på skolan ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Praktikperioderna är fördelade på alla tre åren. Med skolans hjälp ges även möjlighet att förlägga APL utomlands.

Notera att det fortfarande är meritpoängen som styr om man får en plats på Segragymnasiet, och då är det meritvärdet jämfört med samtliga sökanden till inriktningen Häst. Således är man inte garanterad en plats på Segragymnasiet för att man har blivit bedömd att uppfylla de kraven som finns till NIU-utbildningen.

Efter gymnasiet

Efter utbildningen är målsättningen att du som tävlingsryttare på sikt ska kunna tävla nationellt inom din valda disciplin. Du kan även bli hästskötare inom eller utanför Sveriges gränser eller förberedd för att senare starta eget hästföretag och t ex utbilda hästar. Du kan även studera vidare på högskola eller yrkeshögskola till hippolog eller ridlärare mm.

PDF:er

Informationsblad
NIU-ansökan
Tränarintyg NIU