Naturbruksprogrammet inriktning Djurvård

Profil - Djursjukvård

Profil - Hund

Grundläggande kunskap

Här får du lära dig allt du behöver kunna när det gäller hantering av djur och förmågan att se djurens behov. Grunderna är viktiga för ett framtida arbete inom samtliga djurslag. Det är nu vi tränar djurögat, och du får möjlighet att vara nära och hantera både små och stora djur. Undervisningen bedrivs i små klasser i väl anpassade lokaler och ute på våra egna verksamheter. Du kommer arbeta praktiskt med hundar, hästar, kor, grisar, får och mindre sällskapsdjur som kaniner och reptiler.

Professionella praktikvärdar

Vi samarbetar med professionella praktikvärdar och en del av din undervisningstid kommer du vara ute på gårdar redan i årskurs 1. Det gör att du som elev får möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden.

D9-BEHÖRIGHET

Hos oss får du möjlighet att ta olika certifikat. t ex grundkurs i läkemedelshantering (D9) på flera olika djurgrupper beroende på profilval.

HUND PÅ SKOLAN

För att tillgodogöra sig kunskaperna under de praktiska momenten på hundutbildningen så är det en stor fördel att eleven har med sig egen hund. Ett annat alternativ är att eleven innan gymnasieutbildningens start har ordnat en lånehund under de dagar då hundutbildningen är förlagd. Skolan tar inte ansvar för att ordna hund för träning åt eleven.

Planerar du att skaffa hund inför din tid här på Segragymnasiet? På Segra tar vi inte in alla hundraser, har du frågor kring vilka raser som kan vara lämpliga, hör gärna av dig till vår hundlärare. Vi vill att utbildningen här på Segra ska blir så bra som möjligt för våra elever därför tar vi inte in raser med mycket kamp, vakt och jakt. Antagna elevers hundar genomgår ett hanteringstest för att se om de är lämpliga att delta i undervisningen.

– Det är fantastiskt att se hur duktiga eleverna blir på att hantera alla sorters djur; från kor, hästar och grisar till hundar, kaniner och exotiska djur.

Anna Nilsson

Ansvarig för djurvårdsinriktningen
Tel: 076-105 86 01 
E-post: anna.nilsson@segrag.se

IMG_1470 2

Inriktning: Djursjukvård

Du kan kombinera djurvårdsutbildningen du fått på Segragymnasiet med en eftergymnasial utbildning för en framtid som problemhundsinstruktör, hundinstruktör, hundfysioterapeut, vårdhundsförare, tulltjänsteman, hundfrisör, hunddagismedarbetare, hund/djurtränare eller som djurvårdare.

Hos oss har du alltid möjligheten att läsa in högskolebehörighet för vidare studier inom bland annat djur och natur. Efter din gymnasieutbildning här hos oss, finns en rad

möjligheter till fortsatta studier på universitet till exempelvis djursjukvårdare, veterinär, lantmästare, agronom eller polis.

Bing-Bing och Mikaela

Inriktning: Hund

Du får en bred hundutbildning och tränar varje vecka med din egen hund. Lärarna är välutbildade med lång erfarenhet inom träning och beteende. På Segragymnasiet ligger vi i framkant med vår syn på djurträning och tränar med positiv förstärkning och klicker som ett naturligt inslag i hundkurserna.

Yrkesfördjupning - Hundtrim

Du har under utbildningen möjlighet att fördjupa dig inom hundfrisöryrket. Vi samarbetar med hundfrisör Sandra Olsson som håller i hundfrisörutbildningen här hos oss. Skolan har ett eget nyrenoverat hundtrim som ni når på nummer 0738-329 700.